mypromosi.my

Siapakah yang layak untuk mendapat ePemula?

Deal Score+1
Deal Score+1

Apakah itu ePemula?

 • Program ePemula merupakan salah satu inisiatif yang telah diumumkan di bawah Bajet 2022 dan bertujuan untuk:
  1. Meringankan beban kewangan belia;
  2. Menggalakkan pembelanjaan secara tanpa tunai di kalangan belia; dan
  3. Menggalakkan transaksi secara tanpa tunai oleh perniagaan fizikal
 • Program ini dijangka memanfaatkan sekitar dua (2) juta rakyat Malaysia, dengan jumlah peruntukan RM300 juta
 • Setiap pemohon yang layak boleh menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-tunai
  1. Tempoh tuntutan kredit tersebut adalah dari 11 April 2022 sehingga 1 Jun 2022 dan kredit tersebut boleh dibelanjakan sehingga 10 Jun 2022

Siapakah yang layak untuk mendapat ePemula?

 • Program ini terbuka kepada warganegara Malaysia mengikut kelayakan berikut:
  1. Mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2022 (lahir pada tahun 2002 sehingga 2004); ATAU
  2. Pelajar sepenuh masa di peringkat diploma atau SKM4 dan ke atas di institut pengajian tinggi awam dan swasta di Malaysia yang berdaftar dengan kementerian terlibat
 • Data belia akan disemak silang dengan IPT tempatan yang berdaftar dan pangkalan data Kerajaan yang berkenaan.

Bagaimanakah cara untuk memohon untuk ePemula?

 • Permohonan boleh dibuat dengan langkah-langkah berikut:
  1. Muat turun aplikasi e-tunai terlibat dari Apple Store, Google Playstore atau Huawei AppGallery. Penyedia perkhidmatan e-tunai yang terlibat adalah BigPay, GrabPay, ShopeePay, dan Touch ‘n Go eWallet
  2. Bagi pengguna baharu atau sedia ada, ikuti arahan yang disediakan dalam aplikasi e-tunai tersebut. Pengendali e-tunai akan membuat verifikasi identiti pengguna secara elektronik
  3. Di aplikasi e-tunai pilihan anda, masukkan maklumat yang diperlukan pada paparan tuntutan ePemula dan tekan “Hantar”
  4. Anda akan dimaklumkan sekiranya tuntutan berjaya
 • Penerima yang layak hanya boleh menuntut kredit ePemula daripada satu (1) penyedia perkhidmatan e-tunai. Sila rujuk aplikasi e-tunai masing-masing untuk maklumat lanjut mengenai penebusan kredit ePemula
 • Untuk maklumat terperinci, sila rujuk kepada Soalan Lazim ePemula

Tahu tak anda boleh tuntut RM150 dan dapat pelbagai ganjaran lain dengan ePemula bulan ni melalui ShopeePay?

Haaa kalau tak tahu, ePemula ni adalah inisiatif Kerajaan Malaysia untuk menggalakkan transaksi tanpa tunai dalam kalangan belia Malaysia berumur 18-20 tahun dan pelajar universiti sepenuh masa.

Ada tak kenal rakan atau sesiapa yang layak? Sebarkan berita ini dan kongsi dengan pengikut anda!

Sebelum tuntut, terima RM5 dalam dompet ShopeePay anda dengan mengaktifkan ShopeePay Premium anda hari ini!

Ini caranya:

 •  Aktifkan ShopeePay anda 
 • Sahkan akaun anda dengan I.C.
 •  RM5 akan dikreditkan ke dalam dompet anda

Nantikan lebih banyak info tentang ePemula di sini: https://shope.ee/400oTCUvcu

Kira-kira dua juta belia masing-masing akan menerima kredit e-dompet RM150 melalui inisiatif e-Pemula/e-Start yang akan bermula pada 11 April.

*Ralat: RM150!

Kementerian Kewangan, dalam satu kenyataan hari ini berkata bahawa belia yang layak akan mendapat manfaat melalui penyedia e-dompet terpilih, iaitu BigPay, GrabPay, ShopeePay dan Touch ‘n Go.

“Pada masa ini, empat penyedia perkhidmatan e-Dompet mempunyai rangkaian 1.2 juta peruncit,” kata kenyataan itu.

Peniaga perusahaan kecil dan sederhana yang belum mendaftar dengan penyedia perkhidmatan e-dompet terbabit untuk menerima pembayaran elektronik atau tanpa tunai dinasihatkan berbuat demikian bagi membolehkan mereka menikmati faedah daripada pelaksanaan inisiatif itu.

Lebih dua juta belia dijangka mendapat manfaat daripada program e-Pemula bernilai RM300 juta yang akan dilancarkan tidak lama lagi, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

e-Pemula ialah skim transaksi tanpa tunai untuk belia berumur antara 18 dan 20 tahun, serta pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi, di mana RM150 akan dikreditkan secara sekali sahaja ke dalam e-dompet masing-masing.

Berucap pada bengkel pengurusan kewangan ‘My Money & Me’ yang diadakan secara maya sempena Minggu Wang Global 2022 hari ini, Tengku Zafrul menekankan bahawa Bajet 2022 telah menyediakan banyak dana dan kemudahan pembiayaan khusus untuk golongan belia.

“Sebagai contoh, jika anda seorang usahawan muda, terdapat RM150 juta Pelan Pembiayaan Usahawan Muda yang ditawarkan oleh Bank Simpanan Nasional dan Agrobank.

“Selain itu, sejak 2019, kerajaan telah menyediakan elaun RM900 kepada pelajar yang mengikuti program latihan industri bagi meringankan beban kewangan mereka,” katanya.

Menteri kewangan turut mengambil kesempatan untuk mengingatkan golongan belia tentang kepentingan mengamalkan pengurusan kewangan yang positif.

“Untuk mencapai kesejahteraan kewangan, anda perlu membiasakan diri dengan konsep kawalan diri dan membiasakan diri dengan dunia pelaburan, serta pelan takaful dan insurans yang sedikit sebanyak akan membantu memastikan kesejahteraan kewangan, ” dia menambah. [Sumber]

Jangan Lupa Join Channel Telegram Kami:

https://t.me/shopeevoucher

mypromosi.my
Logo